
Kaupan ala
Suomen suurin toimiala
Noin 291 000 henkilöä työllistävä kaupan ala on yritysmaailman suurin työllistäjä. Joka viides alle 25-vuotias työssä käyvä nuori työskentelee alan yrityksessä.
Yrityselämän suurimpana työllistäjänä ja suurimpana nuorten työllistäjänä kauppa painottaa voimakkaasti hyvän työnantajuuden merkitystä. Kaupalla on tärkeä tehtävä henkilökunnan hyvinvoinnin ja turvallisuuden takaamisessa ja työssä toimialan monimuotoisuuden, monipuolisten urapolkujen ja työmahdollisuuksien sekä tasa-arvoisuuden puolesta.
Alalla toimii monenlaisia yrityksiä: vähittäis- ja tukkukauppoja, fyysisiä myymälöitä ja verkkokauppoja, ruokakauppoja, erikois- ja käyttötavaraliikkeitä, liikenneasemia, hankinta-, logistiikka- ja maahantuontiyrityksiä sekä teknisen kaupan ja palvelujen yrityksiä.


Kauppa näkyy ja vaikuttaa yhteiskunnassa laajasti ja monipuolisesti. Se jakaantuu vähittäiskauppaan ja tukkukauppaan sekä tuotevalikoiman puolesta päivittäistavara-, erikoistavara- ja tekniseen kauppaan.
Päivittäistavarakauppa

Päivittäistavarakauppa on päivittäistavaroiden koko valikoimaa myyvä marketmyymälä. Päivittäistavaroihin luetaan ruoka, juomat, teknokemian tuotteet, kodin paperit, tupakkatuotteet, lehdet ja päivittäiskosmetiikka.
Erikoiskauppa

Erikoiskaupat ovat erikoistavaroita ja niihin liittyviä palveluita tarjoavia vähittäiskauppoja. Erikoiskauppoja ovat mm. vaate- ja kenkäkaupat, huonekalu- ja sisustuskaupat, kodintekniikka-, rauta- ja rakennustarvikekaupat, kirjakaupat, kulta- ja kellokaupat.
Tekninen kauppa

Tekninen kauppa on pääasiassa yritysten välistä kauppaa: teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä sekä niihin liittyvien ratkaisuiden ja palveluiden toimittamista.
Tukku- eli B2B-kauppa

Tukku- eli B2B-kauppa hankkii tavaraa teollisuudelta kotimaasta sekä ulkomailta ja myy sitä eteenpäin. Tukkukauppa palvelee näin vähittäiskauppaa sekä muita yrityksiä ja julkishallintoa. Myös maahantuonti liittyy olennaisesti tukkukauppaan.
Kaupalla on vahva kansainvälinen ulottuvuus. Suomalaiset kaupan yritykset myyvät tuotteitaan asiakkailleen eri puolilla maailmaa. Ostajat puolestaan ostavat kuluttajamyyntiin tuotteita maailmalta. Verkkokauppa ei tunne maantieteellisiä rajoja tai välitä aikavyöhykkeistä.
Digitaalinen kehitys myös haastaa suomalaisen vähittäis- ja B2B-kaupan. Varsinkin erikoiskaupassa kansainvälinen kilpailu on kovaa ja kasvaa jatkuvasti. Toisaalta digitalisaation ansiosta maailmanmarkkinat tulevat jokaisen, pienenkin yrityksen, ulottuville.
Digitalisaatio, automatisaatio ja kansainvälinen kilpailu muuttavat jatkuvasti kaupan työmarkkinoita ja osaamistarpeita. Etenkin B2B-kauppa on pystynyt tehostamaan toimintojaan, mikä on vähentänyt työvoiman tarvetta, mutta muuttanut samalla työn osaamisvaatimuksia, sillä työvoimalta vaaditaan aiempaa enemmän digiosaamista.
Voit tutustua tarkemmin kaupan alan tunnuslukuihin Kaupan liiton verkkosivuilta: