Kaupan ala

Suomen suurin toimiala

Kauppa näkyy ja vaikuttaa yhteiskunnassa laajasti ja monipuolisesti. Se jakaantuu vähittäiskauppaan ja tukkukauppaan sekä tuotevalikoiman puolesta päivittäistavara-, erikoistavara- ja tekniseen kauppaan. 

Päivittäistavarakauppa

Päivittäistavarakauppa on päivittäistavaroiden koko valikoimaa myyvä marketmyymälä. Päivittäistavaroihin luetaan ruoka, juomat, teknokemian tuotteet, kodin paperit, tupakkatuotteet, lehdet ja päivittäiskosmetiikka.

Erikoiskauppa

Erikoiskaupat ovat erikoistavaroita ja niihin liittyviä palveluita tarjoavia vähittäiskauppoja. Erikoiskauppoja ovat mm. vaate- ja kenkäkaupat, huonekalu- ja sisustuskaupat, kodintekniikka-, rauta- ja rakennustarvikekaupat, kirjakaupat, kulta- ja kellokaupat.

Tekninen kauppa

Tekninen kauppa on pääasiassa yritysten välistä kauppaa: teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä sekä niihin liittyvien ratkaisuiden ja palveluiden toimittamista. 

Tukku- eli B2B-kauppa

Tukku- eli B2B-kauppa hankkii tavaraa teollisuudelta kotimaasta sekä ulkomailta ja myy sitä eteenpäin. Tukkukauppa palvelee näin vähittäiskauppaa sekä muita yrityksiä ja julkishallintoa.  Myös maahantuonti liittyy olennaisesti tukkukauppaan.