Kaupan ala
Suomen suurin toimiala
Noin 282 000 henkilöä työllistävä kaupan ala on yritysmaailman suurin työllistäjä. Joka viides alle 25-vuotias työssä käyvä nuori työskentelee alan yrityksessä.
Yrityselämän suurimpana työllistäjänä ja suurimpana nuorten työllistäjänä kauppa painottaa voimakkaasti hyvän työnantajuuden merkitystä. Kaupalla on tärkeä tehtävä henkilökunnan hyvinvoinnin ja turvallisuuden takaamisessa ja työssä toimialan monimuotoisuuden, monipuolisten urapolkujen ja työmahdollisuuksien sekä tasa-arvoisuuden puolesta.
Alalla toimii monenlaisia yrityksiä: vähittäis- ja tukkukauppoja, fyysisiä myymälöitä ja verkkokauppoja, ruokakauppoja, erikois- ja käyttötavaraliikkeitä, liikenneasemia, hankinta-, logistiikka- ja maahantuontiyrityksiä sekä teknisen kaupan ja palvelujen yrityksiä.
Kaupan ala tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia!
Kaupan eri toimialat tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia erilaisille osaajille.
Alalla voi rakentaa juuri omannäköisen urapolun ja opintopolkuja alalle riittää niin peruskoulun kuin toisen ja kolmannen asteen opintojen jälkeen.
Kauppa näkyy ja vaikuttaa yhteiskunnassa laajasti ja monipuolisesti. Se jakaantuu vähittäis-, tukku- ja autokauppaan sekä tuotevalikoiman puolesta päivittäistavara- ja erikoistavarakauppaan, tavaratalokauppaan sekä tekniseen kauppaan.
Millainen on kaupan ala, missä kaupat toimivat, mitä eri kaupoissa myydään ja kuinka paljon kaupan alalla työskentelee ihmisiä?
Kuuntele Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamon tiiviit vastaukset videolta.
Vähittäiskauppa
Vähittäiskauppa myy tuotteita suoraan asiakkaille päivittäistavara-, erikois- ja tavaratalokaupoissa. Kaupat voivat olla myymälöitä, verkkokauppoja tai niiden yhdistelmiä.
Tukkukauppa
Tukkukauppa kehittää tai ostaa tuotteita tai palveluja ja myy niitä eteenpäin esimerkiksi vähittäiskaupalle tai yrityksille.
Autokauppa
Autokauppa myy nimensä mukaisesti autoja sekä kuluttajille että yrityksille.
Päivittäistavarakauppa
Päivittäistavarakauppa myy meille tärkeitä arjen tuotteita, jotka yleensä keräämme itse myymälöistä tai verkkokaupoista.
Erikoiskauppa
Erikoiskaupat ovat erikoistavaroita ja niihin liittyviä palveluita tarjoavia vähittäiskauppoja, kuten vaate- ja kenkäkauppoja, huonekalu- ja sisustuskauppoja, kodintekniikka-, rauta- ja rakennustarvikekauppoja tai kirjakauppoja.
Tavaratalokauppa
Tavaratalokauppa on monen alan tavaroita myyvä myymälä tai verkkokauppa.
Tekninen kauppa
Tekninen kauppa on pääasiassa yritysten välistä kauppaa: teollisuuden ja rakentamisen tarvitsemien tuotteiden kuten raaka-aineiden, osien, komponenttien, tarvikkeiden, koneiden ja järjestelmien maahantuontia ja myyntiä sekä niihin liittyvien ratkaisuiden ja palveluiden toimittamista.
Kaupalla on vahva kansainvälinen ulottuvuus. Suomalaiset kaupan yritykset myyvät tuotteitaan asiakkailleen eri puolilla maailmaa. Ostajat puolestaan ostavat kuluttajamyyntiin tuotteita maailmalta. Verkkokauppa ei tunne maantieteellisiä rajoja tai välitä aikavyöhykkeistä.
Digitaalinen kehitys myös haastaa suomalaisen vähittäis- ja B2B-kaupan. Varsinkin erikoiskaupassa kansainvälinen kilpailu on kovaa ja kasvaa jatkuvasti. Toisaalta digitalisaation ansiosta maailmanmarkkinat tulevat jokaisen, pienenkin yrityksen, ulottuville.
Digitalisaatio, automatisaatio ja kansainvälinen kilpailu muuttavat jatkuvasti kaupan työmarkkinoita ja osaamistarpeita. Etenkin B2B-kauppa on pystynyt tehostamaan toimintojaan, mikä on vähentänyt työvoiman tarvetta, mutta muuttanut samalla työn osaamisvaatimuksia, sillä työvoimalta vaaditaan aiempaa enemmän digiosaamista.
Voit tutustua tarkemmin kaupan alan tunnuslukuihin Kaupan liiton verkkosivuilta:
Monet kaupankäynnin ja kaupassa käynnin tavat ovat muuttumassa. Samalla myös useat kaupan alan työtehtävät ovat muutoksen kourissa. Tutustu seuraavien videoiden kautta kaupan alan murrosvaiheeseen.
Olipa kerran kauppa osa 1
Olipa kerran kauppa, osa 2
Tutustu teknisen kaupan tehtäviin ja ammatteihin
Teknisen kaupan maailmaan voi tutustua alan yritysten ja Teknisen Kaupan Liiton tuottamalla verkkosivustolla.